Va întrebați cum arată prima felicitare de Crăciun realizată vreodată?

Ei bine cam așa…

 

Realizată în urma cu 176 ani (anul 1843), are o poveste nostima pe care as vrea sa vi-o spun astăzi. Povestea am aflat-o de la Tim Travis, curator al Victoria & Albert Museum, unul dintre cele mai mari muzee din lume de arte decorative si design. In 1843 Henry Cole, funcționar public, antreprenor și viitor director al muzeului V&A este foarte ocupat și își da seama că nu mai are timp să își pregateasca si trimită obișnuitele scrisori personalizate de Crăciun către prieteni și cunoscuți. Așa că îl roagă le prietenul său, artistul John Callcott Horsley, sa facă o felicitare pentru el pe care să o poata trimite.  Ilustrația cu design tipic victorian înfățișează trei generații ale unei familiei Cole tinând un toast adresat destinatarului avand pe centru un banner cu textul “A Merry Christmas and a Happy New Year to You”.

S-au produs 1000 de astfel de exemplare care apoi au fost colorate manual de Williams Mason.  Henry Cole si-a trimis felicitarile dar au ramas cateva care au fost vândute la magazinul lui Cole din Bond Street la prețul de 1 shilling pe bucata. Prețul a fost considerat prea mare pentru acel moment și abia începând cu anul 1860 felicitarile de Crăciun au devenit foarte populare odată cu dezvoltarea serviciului poștal “Penny Post”  care era mult mai accesibil și a permis expedierea lor la un preț mic.

In fiecare an de atunci miliarde de felicitări sunt trimise către familie, prieteni, parteneri de afaceri pentru a transmite urările de bine pentru Crăciun și un an nou cat mai prosper!

Ca o completare a celor de mai sus, in același an, 1843, Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți reprezentați ai literaturii victoriene publica nuvela “A Christmas Carol”.

Fără să știe unul de altul, in același timp, cele  2 personalități au contribuit la conturarea și dezvoltarea tradițiilor populare din preajma Crăciunului de care me bucuram cu totii in acesta perioada minunata a anului!

Ceea ce a pornit ca un gest practic din partea lui Henry Cole s-a transformat intr-un fenomen de masa cu miliarde de felicitari expediate anual in toata lumea.

Mai jos puteti sa vedeti o mica istorie a primelor felicitari de Craciun din lume

 

Sharing is caring:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.